torsdag 25. april 2013

Kanin med smak av rosmarin og lime

Belgisk kjempe, er en flott og stor kanin med oppstående ører. I den siste tiden da jeg enda bodde hjemme, hadde jeg en del slike "kjøtt-kaniner" i garasjen til mine foreldre. Om sommeren fikk de gå ute i hagen som var godt inngjerdet. Det begynte med en kanin... og som ordtaket sier... så endte det med flere. Den siste sommeren hadde vi 16 kaniner gående på beite i hagen. Og når vinteren kom ble de slaktet og lagt i fryseren. Så da jeg fikk tilbud om kaninkjøtt var ikke betenkningstiden lang, for dette er godt!

Vi fikk en kanin med slaktevekt på ca. 2,5 kg. som vi marinerte, grillet og serverte til fire voksne og to barn, med ris og salat som tilbehør. Kanin kan stort sett tilberedes på samme måte som kylling, men vi fant en kanin-oppskrift i en stor amerikansk grillkokebok.

Marinade:
2 cup tørr rødvin
1/2 cup extra-virgin olivenolje
1/2 cup finhakket løk
2 ts finhakket frisk rosmarin
2 ts knust hvitløk
1 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper

2,5 kg kaninkjøtt


Kjøttet lå til marinering i en stor skål med plastfolie over i ca. fire timer i romtemperatur.

I oppskriften stod det at kjøttet kunne marinere i 2 - 12 timer.

Mens grillbrikettene gjorde seg klare i grillstarteren ble marinaden tørket av kjøttstykkene.

I dette tilfellet var det vanskelig å beregne grilltiden på stykkene, fordi at stykkene hadde så ulike størrelser.
Jeg begynte med de store stykkene og la etter hvert på de mindre stykkene slik at alt skulle bli ferdig på samme tid.

Først ble kaninkjøttet brunet over direkte varme i ca. tre minutter slik at kjøttst fikk fine grillmerker.

Deretter ble stykkene flyttet til indirekte varme hvor de lå til de var ferdige.

Grilltid på de store stykkene: 15 - 20 minutter.

Grilltid på de mindre stykkene: 10 - 12 minutter.

Når det var 5 minutter igjen av grilltiden ble kjøttet penslet med en deilig olje med rosmarin og lime.


Olje med friske urter:
4 ss extra-virin olivenolje
4 ss friskpresset lime-saft
2 ss finhakket rosmarin
4 ss revet lime-skall
1/2 ts salt.

(Resten av oljen ble brukt i den stekte risen, som ble servert til kaninen)


Når kaninkjøttet var ferdig på grillen ble det pakket inn i dobbelt lag aluminiumsfolie og et stort badehåndkle. Og slik fikk kjøttet hvile mens bordet ble dekket og annet tilbehør tilberedt på grillen.

Den grillete kaninen ble servert med stekt ris og frisk salat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar