lørdag 15. juni 2013

Hest med solbærsaus

I fryseren låg det både solbær og hest, og i Aftenposten sitt blad "mat fra Norge" fant jeg oppskrift på "Hest med solbærsaus". Sammen tenkte jeg at dette kunne bli en flott og spennende hovedrett til min tre-retters-bursdagsmiddag.
I oppskriften står det at man skal begynne med sausen, men oppskriften legger også opp til å steke kjøttet i passe serveringsstykker inne på kjøkkenet i en stekepanne med litt godt med smør. Men min plan var å servere tre retter tilberedt på grillen og da finner man ikke frem en stekepanne og fyller kjøkkenet med stekeos og smørsprut...
Jeg begynte med hesten. Kjøttet ble lagt i romtemperatur og krydret med salt og pepper. Mens grillen varmet seg opp gjorde jeg klar poteter og andre grønnsaker.

Potetene ble skrelt, skåret i store terninger, vendt i olje og drysset med salt, pepper og litt frisk timian. Potetene ble stekt i en dryppform over indirekte varme.

Grønsaker: Aubergine, paprika, bønner, vårløk og 2 fedd hvitløk ble skåret opp, vendt i olje, drysset med pepper og lagt i en dryppform.
I "mat fra Norge" sin oppskrift bruker de følgende grønnsaker: brekkbønner, aromasopp, aubergine, paprika og hvitløk. Men hvis man bor litt utenfor de store byene, må man bruke det som butikken kan tilby.

Når brikettene var varme ble grillen klargjort for indirekte grilling. (Indirekte grilling - en dryppform på midten på kullristen og briketter på hver side, slik at kjøttet ikke ligger direkte over varmekilden).
Kjøttet ble brunet direkte over brikettene (direkte grilling - rett over brikettene) og lagt over til indirekte grilling.
I dryppformen under kjøttet helte jeg i litt varmt vann, og siden den originale oppskriften ville stekt kjøttet i smør på en panne, så la jeg en god klatt smør oppå steken som kunne smelte og renne nedover kjøttet.

Og så var det tid for solbærsausen: 12 ss kjøttkraft (jeg brukte oksebuljong), 6 ss solbær og 6 ss rødvin ble blandet og kokt opp. Til slutt tilsatte jeg steikesjyen fra dryppformen.

Kjøttet ble grillet til 65 gr.C før det ble pakket i aluminiumsfolie og lagt til hvile.
Potetene hadde en grilltid på ca. 30 minutter, og grønnsagene på ca. 15-20 minutter.
Når bildet over ble tatt hadde potetene fått ca. 10 minutter på grillen, kjøttet var ferdig og skulle tas av grillen, og grønnsakene var nettopp lagt på.

Server kjøttet på en seng av grønnsaker og hell over sausen.
 
"Hest med solbærsaus" fra Aftenposten sin oppskrift i "mat fra Norge"
Ingredienser:
400 g ytrefilet av hest
60 g brekkbønner
60 g aromasopp
60 g aubergine
1 paprika
2 fedd hvitløk
2 klyper tørket timian
4 ss smør
12 ss kjøttkraft
6 ss solbær
6 ss rødvin
salt og pepper


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar