Ca 6-8 Lyse burgerboller:
20 g fersk gjær / 1 ts tørr gjær
3 dl H-melk
1/2 kg hvetemel
1 ts salt
1 ss sukker / brunt sukker / maltekstrakt / honning
30 g smør
egg til pensling
og sesamfrø på toppen
Mellomgrove burgerboller (en brødoppskrift til tre gode brød kan formes til burgerboller):
15 g fersk gjær / 1 ts tørr gjær
1 liter vann
50 g sammalt rug grov
50 g siktet rug
50 g sammalt spelt
50 g sammalt hvetemel grov
50 g byggmel
1 1/4 kg hvetemel
2-3 ts salt
40 g maltekstrakt
ca 1/2 dl olje
Ca 16 Sesamboller:
50 g fersk gjær / 1 pk tørr gjær1/2 l lunkent vann
2 ss olje
1 1/2 ts salt
90 g sesamfrø
90 g sammalt hvete fin
ca 650 g hvetemel
pensles med vann og drysses med sesamfrø
Fremgangsmåte, slik jeg lager gjærdeig:
Rør gjæren ut i vesken (vann / melk). Vesken må ikke være for varm, men gjerne kald. Kald veske gir lengre hevetid og lengre hevetid gir bedre deig og bedre brød.
Rør inn det grove melet og ca halvdelen av hvetemelet. La denne røren stå i minst 10 minutter før resten av hvetemelet og resten av ingrediensene røres inn og deigen settes til heving.
Hevetiden avhenger av veskens temperatur, temperaturen i rommet og mengden gjær som er i deigen. Jeg bruker lite gjær og kaldt vann og lar deigen heve over natten eller fra morgen til ettermiddag. (Heving over natten, gir ferske rundstykker til frokost).
Til burgerboller kjevles deigen ut til en tykk, flat, leiv ca 1,5 cm og burgerbollene stikkes ut med en ring ca 10 cm (stor "pepperkake-sol-form" eller et glass med stor åpning). Burgerbollene etterheves til dobbel tykkelse, pensles og drysses. Stekes ved 200 grC i ca 15-20 minutter.
Rundstykker formes som rundstykker, etterheves og stekes ved 200 grC i ca 15-20 minutter.
Brød formes som brød, etterheves og stekes som brød, 190 grC i 35-40 minutter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar